Preskočiť na obsah

Kultúra

Naša dedinka sa vyznačuje aj tým že počas roka sa tu koná mnoho spoločenských akcií, pri ktorých si každý občan príde na svoje

1.1.Nový rok začína starosta obce príhovorom v rozhlase . Tento rok (2018) bol trošku nezvyčajný tým, že starosta sa rozhodol ohňostroj urobiť práve v tento sviatočný podvečer, aby aj občania, ktorý netrávili   Silvestrovskú  noc doma neboli o ohňostroj ukrátení a mohli si štrngnúť s punčom, ktorý pripravuje obecné zastupiteľstvo  a zapriať všetko dobré aj so svojimi známymi a susedmi z obce.

Aby sme ani v našej malej obci nezabudli nato, že február sa nesie v znamení plesovej sezóny taktiež sa tu každoročne organizuje od roku 2009 Obecný ples ktorý organizuje Obec Chyžné spoločne s Kométou Chyžné radi navštevujú ľudia z našej obce ako aj ľudia z okolitých obcí a tiež hostia zo vzdialenejších kútov Slovenska. Vďaka obci a skvelým partnerom a sponzorom na plese do tanca hrá každoročne živá kapela Experiens z Hnúšti a tiež je vybavený aj bohatou tombolou.

Marec patrí aj v našej obci našim krásnym ženám. Pre nich každoročne organizujeme posedenie v kultúrnom dome, kde je pre nich pripravený kultúrny program , občerstvenie a malý darček. Tu sa stretnú všetky vekové zastúpenia nežného pohlavia z našej obce a strávia spolu pekné popoludnie.

Rodina Adamčiaková prišla s novinkou ako si spríjemniť mesiac apríl. V roku 2017 zorganizovali prvý krát RETRO – PÁRTY, ktorá dopadla na jednotku!!!  Táto spomienka na zašlé časy vyvolala v tých starších spomienky na svoju mladosť a mladší sa pobavili na perfektných retro kostýmoch v ktorých boli zúčastnení oblečení. Boli tu taktiež vystavené mnohé všelijaké retro veci , ktoré našli známi a priatelia v pivniciach a na povalách  svojich domov a zapožičali ich na vystavenie aby aj mladšie ročníky videli ako niekedy vyzerali staré spotrebiče či rôzne hračky alebo veci v domácnostiach.

A máme tu jarný  mesiac máj – lásky čas, ale aj mesiac stavania vatry. Naša obec nevynecháva ani túto akciu a každoročne sa Chyžňanská vatra stavia pod Tatarkou. Aj v našej obci nevymrela tradícia stavania májov. Veľký máj sa postaví v parku na strede obce a tiež podľa tradície by sa mala dať do dvora, každému slobodnému dievčaťu.  Bohužiaľ  v posledných rokoch sa o túto činnosť viac zaujímajú staršie ročníky také, ktoré majú túto tradíciu odpozeranú ešte zo svojho detstva. Ale veríme, že sa to časom zmení a táto tradícia viac chytí za srdce aj mladšie ročníky.

V júni nás naše šikovné žienky reprezentujú v súťaži vo  „Varení guliek“ , ktoré sa každoročne koná v Jelšave – Dni mesta Jelšava. Naše mužstvo pozostáva zo šiestich usilovných rúk a z troch milých úsmevov našich žien, ktoré vyhrávajú každoročne so svojimi vynikajúcimi guľkami rôzne ocenenia.

Naša dedinka je známa v širokom okolí tzv.“ Dňami obce“  ktoré sa konajú každý rok v lete. Každý rok je pre občanov pripravený bohatý program.  Piatok poobede patrí našim najmenším tí majú  pripravené súťaže s milými cenami. Tiež sa obec snaží každý rok si pre nich pripraviť prekvapenie aby mali pekné spomienky. Môžu sa povoziť na koníkoch, alebo sa vyskákať na veľkých gumených nafukovačkách či pozrieť si zaujímavé ukážky kynológov, policajtov a hasičov. V sobotu ráno je naša obec plná fešných chlapcov a chlapov  zo širokého okolia, ktorí sa ráno zídu na umelej tráve a zahrajú si futbalový turnaj o pohár starostu obce. Každý druhý rok je možné zakúpiť si aj už spomínané gemerské guľky, ktoré sú veľmi obľúbené a  naše ženy ich v tento deň robia niekoľko stoviek.  Vo večerných hodinách nás v strede dediny ak to počasie dovolí tak vonku, čaká kultúrne vystúpenie rôznych súborov a skupín, ktorí sú pozvaní  aby našim občanom pripravili bohatý a pestrý program. V prípade nepriaznivého počasia sa program uskutočňuje v kultúrnom dome. Keď slnko zapadne nahradí ich DJ a rozprúdi poriadnu zábavu, kde sa všetci môžu do sýtosti  zabaviť.

Počas celého leta starosta obce organizuje zájazdy na kúpanie do Maďarska. Každý kto má chuť sa zrelaxovať, nakaziť dobrou náladou, zaspievať si a nevadí mu cestovanie v autobuse je vítaný wink.

Posledný augustový víkend sa nesie v znamení turistiky a akcie menom „Výstup na Kohút“ . Na tejto akcii sa taktiež Chyžnanci každoročne zídu, aby si oddýchli a užili si ešte posledné letné lúče v našej krásnej prírode.

29.august je štátnym sviatkom a aj v našej obci si uctievame padlých v Slovenskom národnom povstaní. Pri tejto príležitosti sa položia kvety k pamätníku a minútou ticha si uctíme padlých vojakov, ktorí sú pochovaní na miestnom cintoríne.

September sa  nesie v trochu vážnejšej podobe. Tu sa každoročne stretávame na Spomienkovej slávnosti úmrtia národovca Samuela Tomášika. Pri okrúhlych jubileách našu obec navštívia aj vzácni hostia napríklad z Matice Slovenskej, starostovia a primátori z okolitých miest a obcí. Naše deti vždy prispejú trochou poézie.

Október je všade známy ako mesiac úcty k starším a inak to nie je ani v našej obci. Aj my chceme našim starším spoluobčanom  ukázať, že si ich vážime preto aj pre nich je pripravené popoludnie s kultúrnym programom  a pohostením.

V strašidelnom novembri si naša mládež vymyslela organizovanie Hellowen párty. Každý kto sa nebojí strašidelných masiek a má odvahu si jednu na seba navliecť je pozvaný prísť sa zabaviť sa.

decembri sa aj v našej dedinke zastaví Mikuláš aby rozdal naším najmenším darčeky.  Privítame ho v parku kde rozsvietime vianočný stromček, pritom zaspieva chyžnaňanský spevokol Lechen a v treskúcej zime si štrngneme teplým punčom alebo čajom.

25. decembra večer sa všetci vo sviatočnej a perfektnej nálade stretávame v kultúrnom dome, kde spolu každoročne oslávime meno Štefan. Štefanská zábava v Chyžnom je vychýrená akcia, na ktorej sa vystriedalo už kopec Dj-ov a živých kapiel.  Táto tradícia  sa pestuje už niekoľko rokov a či ju už organizovala predtým obec, neskôr  mládež alebo hasiči vždy je to  výborná akcia kde sa stretnú starí priatelia z detstva , spolužiaci zo škôl a kopec známych a priateľov aby spolu oslávili najkrajšie sviatky v roku.

Koniec roka ukončíme ohňostrojom a alko a nealko punčom .